Wednesday, March 31, 2010

Champinjonsoppa med ädelost och vin

4 msk smör
1 vitlöksklyfta
1 lök
500g champinjoner
2 kycklingbuljongtärningar
6 dl vatten
2 dl mjölk
1 ½ dl grädde
2 msk majsena
2 msk ädelost
soja
3 msk vitt vin
salt
peppar

Fräs finhackad vitlök och hackad lök i smöret. Skiva champinjonerna och fräs dem i löken. Späd med vatten, mjölk och grädde. Ta och mixa soppan lätt så att vissa bitar blir mindre, men det fortfarande finns större bitar. Låt koka en 15-20 minuter. Blanda majsena i lite vatten blanda i soppan. Smaksätt med smulad ädelost och soja. Ta av plattan och tillsätt vinet. Smaka av med salt och peppar.

Gratinerade havskräftor

Havskräftor
2 vitlöksklyftor
3 msk smör
3 msk persilja
2 dl riven parmesan

Klyv havskräftorna från huvudet genom hela kroppen. Ta bort avföringstarmen och skölj eventuellt av i vatten. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och lägg därefter kräftorna på plåten så att köttet ligger uppåt. Smält smöret och blanda i pressad vitlök. Pensla kräftorna med vitlökssmöret, strö över persilja och strö till sist över parmesan.

Gratinera eller griljera 10 min i ugnen på hög värme.