Sunday, June 10, 2012

Rådjurssadel

6 port
1 rådjursadel
1 lök
1 morot
1 vitlök
50 g smör
salt
vitpeppar
timjan
1 stekpåse 2-5 kg

Sås:
3 charlottenlökar
1 vitlök
50 g smör
2 tsk mald stolt fjällskivling
½ glas rött vin
½ tsk kanel
1 grönsaksbuljongtärning
1½ dl grädde
1 dl creme fraiche

Ta fram sadeln och låt den bli rumsvarm. Specka sadeln med vitlök längs ryggraden. Gnid in rikligt med salt, vitpeppar och timjan runt om. Hacka lök och morot grovt. Lägg lök och morot i stekpåsen, placera köttet ovanpå. Skiva smöret och lägg ovanpå sadeln. Stek i ugn 125 grader, tills köttet har en innetemperatur på 55 grader, ca 1½ timme. Ta ut och vila 15 min innan köttet skärs upp.

Skiva charlottenlöken och vitlöken fint och fräs i smöret. Blanda i svampmjölet, kanel och grönsaksbuljongen. Tillsätt vin, grädde och creme fraiche. Låt koka upp. Häll eventuellt på spad från rådjurssadeln.

No comments:

Post a Comment