Saturday, September 19, 2020

Vildsvinsgryta med orange paprika

1,2 kg grytbitar av vildsvin
2 stora lökar
4 vitlöksklyftor
6 blad färsk salvia
4 kvistar färsk rosmarin
8 enbär
2 st orangea paprikor
1,5 dl vatten
1 msk whiskeyvinäger
2 dl kokosgrädde
Smör
Salt
Vitpeppar

Hacka löken och fräs den mjuk i smör. Lägg löken åt sidan och fräs köttbitarna i omgångar. Salta och peppra varje omgång kött. Hacka vitlök, salvia, rosmarin fint och krossa enbären. Hacka paprikan. Lägg kött, lök, paprika och kryddor i en stekgryta. Häll lite vatten över, men det gör inget om köttet inte täcks eftersom löken, paprikan och köttet kommer att ge mer vätska. Småkoka under lock i 2-3 timmar och rör om lite då och då. Grytan är klar när köttet börjar få en angenäm konsistens. Blanda då i kokosgrädden och whiskeyvinägern. 


Morotssoppa

500 g morötter
1,5 gul lök
3 msk smör
2 cm ingefära
2 dl kokosgrädde
1 limeskal
8 dl vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
chilipeppar
salt

ev. färsk koriander till servering

Hacka ingefäran fint och skär det gröna skalet av limen i stora bitar. Koka upp kokosgrädden med ingefära och limeskal och låt småkoka i en liten gryta. Hacka löken fint och fräs i smör i en större gryta. Skär morötterna i slantar och fräs dem också. Häll i vattnet och buljongtärningarna. Koka tills morötterna är mjuka. Mixa morotsblandningen med en stavmixer. Plocka upp limeskalet ur kokosgrädden och häll sen kokosgrädden med ingefäran i morotsblandningen. Mixa tills soppan är slät. Smaka av med chilipeppar och salt.