Sunday, February 12, 2023

Friterade bläckfiskringar

400 g bläckfisk, lagom till 4 personer

Frityrsmet

2 dl vetemjöl
1 dl majsstärkelse
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
3 dl bubbelvatten
2 äggvitor

Pudring
2 dl vetemjöl
1 tsk salt
vitpeppar

Blanda mjöl, majsstärkelse, salt och bakpulver i en skål. Vispa ner 2 dl av vattnet, till en slät smet. Låt stå 30 minuter. Vispa äggvitan hårt. Blanda ner äggvita och resten av vattnet. Frityrsmeten ska vara lös.

Skär bläckfisken i ringar och salta rikligt. Låt stå 20 minuter

Torka av bläckfisken så gott det går. Lägg ner i pudringsblandningen ocj blanda väl.

Värm oljan till 190 grader. Plocka upp bläckfiskringarna ur mjölblandingen och kasta överblivet mjöl. 

Doppa bläckfiskringarna i fritysmeten och fritera.

Förvara färdiga ringar i ugnen på 100 grader. 

Servera med aioli, paprika, citron eller lime.