Sunday, June 10, 2012
Snurrbröd med mandel
Deg
6 dl vetemjöl
25 gram jäst
2,5 dl vatten
1 tsk salt
0,5 msk olivolja
Fyllning
4 msk olivolja
0,5 tsk salt
2 tsk timjan
0,5 dl mandel
Smula jästen i en bunke. Värm upp vattnet till 37 grader. Rör ut jästen i degspadet tillsammans med salt och olja. Blanda ner mjölet och knåda ihop till en deg i bunken. Strö mjöl på bordet och knåda degen i några minuter. Lägg degen i bunken, strö över lite mjöl. Lägg över en ren handduk och låt jäsa i dragfritt rum 30 minuter. Mixa mandlarna så att de blir finhackade men inte som mjöl. 2-3 millimetersbitar blir bra. Sätt på ugnen på 250 grader. Ta fram en plåt med bakplåtspapper. Ta upp degen och knåda ur luften. Kavla ut degen till en rektangulär fyrkant, samma format som en bakplåt fast mindre. Ha den längsta sidan mot dig. Häll över några matskedar olja, salta och strö över mandel och timjan. Det går också bra att använda färsk timjan, räkna med att 2 tsk motsvaras av ca 1/4 kruka färsk timjan. Vik ihop degen på mitten uppifrån, ta tag i ovansidan och vik alltså degen mot dig själv som man stänger ett kuvert. Tryck till lite och skär sedan 10 bitar uppifrån och ner. Bitarna blir ca 12-15 cm långa. Ta fram en plåt med bakplåtspapper. Ta tag i varje bit i varsin ände och vrid åt olika håll 4 gånger så att brödet blir snurrat och fyllningen tittar fram. Lägg snurrbröden på plåten och låt jäsa 20 minuter under handuk. Sätt på ugnen på 250 grader. Grädda ca 10-12 minuter i mitten av ugnen.
Andra förslag på fyllning:
Vitlök, en pressad klyfta
Färsk oregano, samma som ovan
Parmesan, några matskedar
Rosmarin
Src: http://www.tasteline.com/recept/Snurrbrod_med_mandel
Kokoskuber
4½ dl socker
3/4 dl florsocker
1 äggvita
1½ dl kallt vatten
1½ dl kokande vatten
1½ msk gelatin pulver
4 dl kokosflingor
1½ msk kakao
Blanda socker, florsocker och äggvita. Rör ut gelatinpulvret i hälften av det kalla vattnet. Slå det kokande vatttnet i gelatinblandningen och tillsätt resten av det kalla vattnet. Slå gelatinblandningen i sockerblandningen och vispa tills den är seg och tjock (ca 10 min). Blanda kokos och kakao, slå lite i braspannan och slå över kokosen. Låt stå kallt - skär i bitar.
3/4 dl florsocker
1 äggvita
1½ dl kallt vatten
1½ dl kokande vatten
1½ msk gelatin pulver
4 dl kokosflingor
1½ msk kakao
Blanda socker, florsocker och äggvita. Rör ut gelatinpulvret i hälften av det kalla vattnet. Slå det kokande vatttnet i gelatinblandningen och tillsätt resten av det kalla vattnet. Slå gelatinblandningen i sockerblandningen och vispa tills den är seg och tjock (ca 10 min). Blanda kokos och kakao, slå lite i braspannan och slå över kokosen. Låt stå kallt - skär i bitar.
Mammas marsipan
3/4 dl vatten
1½ msk smör
3½ msk vetemjöl
500 g mandelmassa
3 dl florsocker
Koka upp vattnet. Tillsätt smöret. Vispan i vetemjölet. Sjud smeten tills den släpper botten. Vänta tills den är kall. Riv mandelmassan. Arbeta samman mandelmassan och degen. Tillsätt florsockret.
1½ msk smör
3½ msk vetemjöl
500 g mandelmassa
3 dl florsocker
Koka upp vattnet. Tillsätt smöret. Vispan i vetemjölet. Sjud smeten tills den släpper botten. Vänta tills den är kall. Riv mandelmassan. Arbeta samman mandelmassan och degen. Tillsätt florsockret.
Enids Knäck
1½ dl socker
1½ dl grädde
1½ dl ljus sirap
3 msk smör
50 g mandel
3/4 dl skorpmjöl
1 knivsudd bakpulver
1½ dl grädde
1½ dl ljus sirap
3 msk smör
50 g mandel
3/4 dl skorpmjöl
1 knivsudd bakpulver
Äpplekaka - Farmors
2 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver
rivet citronskal av en ½ citron
75 g smör
4-6 äpplen
½ dl socker
Blanda mjöl, socker, bakpulver och citronskal. Blanda i smöret. Skala och klyfta äpplena, blanda dem med sockret. Häll smeten i en form och tryck ner äppleskivorna. Grädda i 200 grader.
1 dl socker
1 tsk bakpulver
rivet citronskal av en ½ citron
75 g smör
4-6 äpplen
½ dl socker
Blanda mjöl, socker, bakpulver och citronskal. Blanda i smöret. Skala och klyfta äpplena, blanda dem med sockret. Häll smeten i en form och tryck ner äppleskivorna. Grädda i 200 grader.
Spenatpesto
2 gröna urkärnade pepparfrukter
2 vitlöksklyftor
½ dl solroskärnor
½ dl riven parmesan
1 dl olivolja
50 g färsk spenat
salt
citron
Mixa allt och smaksätt med citron.
2 vitlöksklyftor
½ dl solroskärnor
½ dl riven parmesan
1 dl olivolja
50 g färsk spenat
salt
citron
Mixa allt och smaksätt med citron.
Hasselnöt och vitlökspasta
2 vitlöksklyftor
1 dl hasselnötter
2 msk smör
2 tsk vetemjöl
1 buljongtärning
2 dl creme fraiche
1½ dl vatten
svartpeppar
1 röd paprika
Hacka vitlöksklyftorna och hasselnötterna grovt. Fräs vitlök och nötter i smöret. Blanda i mjölet. Tillsätt buljongtärning, creme fraiche, vatten och svartpeppar. Låt koka 3 min. Servera med pasta och strö över hackad paprika.
1 dl hasselnötter
2 msk smör
2 tsk vetemjöl
1 buljongtärning
2 dl creme fraiche
1½ dl vatten
svartpeppar
1 röd paprika
Hacka vitlöksklyftorna och hasselnötterna grovt. Fräs vitlök och nötter i smöret. Blanda i mjölet. Tillsätt buljongtärning, creme fraiche, vatten och svartpeppar. Låt koka 3 min. Servera med pasta och strö över hackad paprika.
Saftig päronkaka
2 päron
1 tsk ingefära
2½ dl farinsocker
100 g smör
2 ägg
1½ dl naturell yoghurt
3 dl mjöl
50 g mald mandel
2 tsk bakpulver
Skala och skär päronen i klyftor. Blanda ingefära och hälften av farinsockret. Vänd päronklyftorna i blandningen. Rör resten av farinsockret och smör poröst. Tillsätt ägg, ett i taget, under omrörning. Blanda i övriga ingredienser och rör om ordentligt. Häll hälften av smeten i en rund form. Lägg i päronen och tillsätt resten av smeten. Grädda i 175 grader ca 40 minuter.
1 tsk ingefära
2½ dl farinsocker
100 g smör
2 ägg
1½ dl naturell yoghurt
3 dl mjöl
50 g mald mandel
2 tsk bakpulver
Skala och skär päronen i klyftor. Blanda ingefära och hälften av farinsockret. Vänd päronklyftorna i blandningen. Rör resten av farinsockret och smör poröst. Tillsätt ägg, ett i taget, under omrörning. Blanda i övriga ingredienser och rör om ordentligt. Häll hälften av smeten i en rund form. Lägg i päronen och tillsätt resten av smeten. Grädda i 175 grader ca 40 minuter.
Scampi & bläckfisk pasta
2 vitlöksklyftor
½ lök
1 tsk torkad persilja
1 tsk torkad basilka
½ fiskbuljongtärning
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl vatten
1 dl vitt vin
400 g bläckfisk
250 g scampi
Hacka vitlök och lök fint. Strimla bläckfisken i 5 mm breda remsor. Fräs vitlök, lök, persila och basilika i oljan. Lägg i bläckfisken och fräs upp. Tillsätt vatten, vin och buljongtärningar. Koka upp och koka ett par minuter. Koka pastan, men häll av när 2 min återstår. Klyv scampin så att de blir dubbelt så många. Lägg pastan i såsen och koka tills såsen har sugits in. Tillsätt scampin och låt bli varm.
½ lök
1 tsk torkad persilja
1 tsk torkad basilka
½ fiskbuljongtärning
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl vatten
1 dl vitt vin
400 g bläckfisk
250 g scampi
Hacka vitlök och lök fint. Strimla bläckfisken i 5 mm breda remsor. Fräs vitlök, lök, persila och basilika i oljan. Lägg i bläckfisken och fräs upp. Tillsätt vatten, vin och buljongtärningar. Koka upp och koka ett par minuter. Koka pastan, men häll av när 2 min återstår. Klyv scampin så att de blir dubbelt så många. Lägg pastan i såsen och koka tills såsen har sugits in. Tillsätt scampin och låt bli varm.
Sveriges godaste köttbullar
Dom här köttbullarna vann en tävling i Sveriges godaste köttbullar 1996 och dom är goda!
3/4 dl havregryn
1 msk potatismjöl
1 1/2 dl matlagningsgrädde
400 g blandfärs
2 msk riven brynt lök (jag brukar ta lite mer)
1 ägg
1 tsk salt
1 msk kalvfond
1 krm svartpeppar
1/2 tsk worcestersås
Blanda havregryn, potatismjöl och grädde. Låt svälla 10-15 min. Tillsätt resterande ingredienser och blanda ihop. Rulla köttbullar och stek dom.
Lax & Sparris soppa
300 g lax
Räkfond á la Maria på 300 g räkor
150 g sockerärtor
1 knippe sparris
1 lök
2 msk smör
9 dl vatten
1½ dl grädde
100 g solrosgroddar
1 grönsaksbuljongtärning
1 fiskbuljongtärning
Färsk timjan
1 tsk vitlökspulver
Fräs löken i smöret. Skär sparrisen i 2-3 cm bitar och klyv. Spara sparistoppen och fräs resten i löken. Tillsätt sockerärtorna och fräs upp. Tillsätt räkfonden, vattnet, grädden, buljongtärningarna och vitlökspulvret. Koka upp och mixa sen slät. Lägg i laxen och solrosgroddarna. Koka upp. Smaka av med färsk timjan.
Räkfond á la Maria på 300 g räkor
150 g sockerärtor
1 knippe sparris
1 lök
2 msk smör
9 dl vatten
1½ dl grädde
100 g solrosgroddar
1 grönsaksbuljongtärning
1 fiskbuljongtärning
Färsk timjan
1 tsk vitlökspulver
Fräs löken i smöret. Skär sparrisen i 2-3 cm bitar och klyv. Spara sparistoppen och fräs resten i löken. Tillsätt sockerärtorna och fräs upp. Tillsätt räkfonden, vattnet, grädden, buljongtärningarna och vitlökspulvret. Koka upp och mixa sen slät. Lägg i laxen och solrosgroddarna. Koka upp. Smaka av med färsk timjan.
Rådjurssadel
6 port
1 rådjursadel
1 lök
1 morot
1 vitlök
50 g smör
salt
vitpeppar
timjan
1 stekpåse 2-5 kg
Sås:
3 charlottenlökar
1 vitlök
50 g smör
2 tsk mald stolt fjällskivling
½ glas rött vin
½ tsk kanel
1 grönsaksbuljongtärning
1½ dl grädde
1 dl creme fraiche
Ta fram sadeln och låt den bli rumsvarm. Specka sadeln med vitlök längs ryggraden. Gnid in rikligt med salt, vitpeppar och timjan runt om. Hacka lök och morot grovt. Lägg lök och morot i stekpåsen, placera köttet ovanpå. Skiva smöret och lägg ovanpå sadeln. Stek i ugn 125 grader, tills köttet har en innetemperatur på 55 grader, ca 1½ timme. Ta ut och vila 15 min innan köttet skärs upp.
Skiva charlottenlöken och vitlöken fint och fräs i smöret. Blanda i svampmjölet, kanel och grönsaksbuljongen. Tillsätt vin, grädde och creme fraiche. Låt koka upp. Häll eventuellt på spad från rådjurssadeln.
1 rådjursadel
1 lök
1 morot
1 vitlök
50 g smör
salt
vitpeppar
timjan
1 stekpåse 2-5 kg
Sås:
3 charlottenlökar
1 vitlök
50 g smör
2 tsk mald stolt fjällskivling
½ glas rött vin
½ tsk kanel
1 grönsaksbuljongtärning
1½ dl grädde
1 dl creme fraiche
Ta fram sadeln och låt den bli rumsvarm. Specka sadeln med vitlök längs ryggraden. Gnid in rikligt med salt, vitpeppar och timjan runt om. Hacka lök och morot grovt. Lägg lök och morot i stekpåsen, placera köttet ovanpå. Skiva smöret och lägg ovanpå sadeln. Stek i ugn 125 grader, tills köttet har en innetemperatur på 55 grader, ca 1½ timme. Ta ut och vila 15 min innan köttet skärs upp.
Skiva charlottenlöken och vitlöken fint och fräs i smöret. Blanda i svampmjölet, kanel och grönsaksbuljongen. Tillsätt vin, grädde och creme fraiche. Låt koka upp. Häll eventuellt på spad från rådjurssadeln.
Köttmarinad
1 msk liquid smoke
2 msk olivolja
1 msk balsamico
2 msk kinesisk soya
2 msk chilisås
1 msk worchestersås
Blanda väl.
2 msk olivolja
1 msk balsamico
2 msk kinesisk soya
2 msk chilisås
1 msk worchestersås
Blanda väl.