2 fänkålsstånd
2 vitlöksklyftor
2 rödlökar
3 msk olivolja
5 dl vatten
1 dl vitt vin
2 fiskbuljongtärningar
Hacka vitlöken, rödlöken och fänkålen. Fräs vitlök och rödlök i oljan. Tillsätt fänkålen och fräs ett par minuter. Tillsätt vatten, vin och buljong. Koka upp och koka i 15 minuter. Mixa soppan med en stavmixer. Skär laxen i små tärningar. Ta av soppan från plattan och lägg i laxtärningarna. Vänta ett par minuter tills laxen är genomkokt. Ringla lite olivolja över soppan vid servering.
Friday, March 28, 2014
Saturday, March 22, 2014
Citrondricka
1 liter vatten
1,2 liter = 1 kg socker
4 citroner
2 msk citronsyra
Koka vattnet och rör ner sockret. Låt lagen kallna. Borsta citronerna väl i varmt vatten. Skala citronen så att det yttersta gula tas med men inte det vita av skalet. (Det vita ger en beska) Skiva citronerna tunt. Häll i citronerna, det gula skalet och citronsyran i lagen. Låt stå svalt i 1 dygn. Sila upp och häll på flaskor.
1,2 liter = 1 kg socker
4 citroner
2 msk citronsyra
Koka vattnet och rör ner sockret. Låt lagen kallna. Borsta citronerna väl i varmt vatten. Skala citronen så att det yttersta gula tas med men inte det vita av skalet. (Det vita ger en beska) Skiva citronerna tunt. Häll i citronerna, det gula skalet och citronsyran i lagen. Låt stå svalt i 1 dygn. Sila upp och häll på flaskor.
Grillolja till fisk
Rivet citronskal
Balsamvinäger
Olivolja
Soja
Skaka samman i en burk med lock. Oljan är inte så salt så salta fisken separat.
Rostbiff med sherrysås
1,5-2 kg rostbiff
3 st gula lökar
10-15 st enbär
1 msk rosmarin
1 msk timjan
1 liter vatten
1 liter torrt vitt vin
2 msk flytande oxbuljong
2 dl sherry
1 dl soja
2 msk maizena
salt och peppar
Salta och peppra rostbiffen och bryn den ordentligt runt om i en stekgryta. Ställ in grytan med rostbiffen i ugnen på 100 grader tills innertemperaturen är 52 grader. Ta ut och låt rostbiffen svalna. Fräs löken med enbären, rosmarinen och timjanen i stekgrytan. Häll på vattnet, vinet och buljongen. Låt koka ihop i 15 minuter. Låt lagen svalna. Lägg sedan tillbaks rostbiffen i lagen och ställ in alltihop i kylen i ca 1 dygn.
Lyft ur rostbiffen ur lagen och låt lagen koka ner till dess att ca 1 liter återstår och sila därefter av löken. Smaksätt lagen med sherryn och sojan och red av med maizenan utrört i vatten. Smaksätt med salt och peppar.
3 st gula lökar
10-15 st enbär
1 msk rosmarin
1 msk timjan
1 liter vatten
1 liter torrt vitt vin
2 msk flytande oxbuljong
2 dl sherry
1 dl soja
2 msk maizena
salt och peppar
Salta och peppra rostbiffen och bryn den ordentligt runt om i en stekgryta. Ställ in grytan med rostbiffen i ugnen på 100 grader tills innertemperaturen är 52 grader. Ta ut och låt rostbiffen svalna. Fräs löken med enbären, rosmarinen och timjanen i stekgrytan. Häll på vattnet, vinet och buljongen. Låt koka ihop i 15 minuter. Låt lagen svalna. Lägg sedan tillbaks rostbiffen i lagen och ställ in alltihop i kylen i ca 1 dygn.
Lyft ur rostbiffen ur lagen och låt lagen koka ner till dess att ca 1 liter återstår och sila därefter av löken. Smaksätt lagen med sherryn och sojan och red av med maizenan utrört i vatten. Smaksätt med salt och peppar.
Marinerad rostbiff
800 g rostbiff
1 st rödlök
1 dl persilja
½ dl kapris
½ dl olivolja
1 msk balsamvinäger
1 msk råsocker
1 tsk svartpeppar, grovmalen
Hacka rödlöken, kapris, persilja. Blanda rödlöken, kapris, persilja, olivolja, balsamvinäger, råsocker samt svartpeppar till en marinad. Skiva rostbiffen. Lägg rostbiffskivorna på ett uppläggningsfat. Häll marinaden över rostbiffen. Låt stå och dra i kylskåp i minst 1 timme före serveringen.
1 st rödlök
1 dl persilja
½ dl kapris
½ dl olivolja
1 msk balsamvinäger
1 msk råsocker
1 tsk svartpeppar, grovmalen
Hacka rödlöken, kapris, persilja. Blanda rödlöken, kapris, persilja, olivolja, balsamvinäger, råsocker samt svartpeppar till en marinad. Skiva rostbiffen. Lägg rostbiffskivorna på ett uppläggningsfat. Häll marinaden över rostbiffen. Låt stå och dra i kylskåp i minst 1 timme före serveringen.
Kycklinglever i fransk senapssås
400 g kycklinglever, med fördel fryst.
1 msk smör
1 gul lök
2,5 msk fransk senap
1 msk soya
½ dl rött vin
1 msk rosépeppar
½ dl vatten
1 msk maizena
salt och peppar
Stek löken på svag värme i smöret och ta upp den. Öka värmen och stek kycklinglevern på stark värme. Tillsätt senapen och sojan och rör om. Späd sedan med vatten eller vin och sjud någon minut. Smaka av med salt och peppar och red skyn till sås med majsena, utrört i kallt vatten eller vin. Strö rosépeppar över till serveringen. Ris passar bäst som tillbehör.
1 msk smör
1 gul lök
2,5 msk fransk senap
1 msk soya
½ dl rött vin
1 msk rosépeppar
½ dl vatten
1 msk maizena
salt och peppar
Stek löken på svag värme i smöret och ta upp den. Öka värmen och stek kycklinglevern på stark värme. Tillsätt senapen och sojan och rör om. Späd sedan med vatten eller vin och sjud någon minut. Smaka av med salt och peppar och red skyn till sås med majsena, utrört i kallt vatten eller vin. Strö rosépeppar över till serveringen. Ris passar bäst som tillbehör.
Trattkantarellsoppa med gorgonzolaost och rucola
2 l trattkantareller, färska
60 g smör
1 gul lök
2 msk vetemjöl
1 l kycklingbuljong
1 tsk kapris
50 gram gorgonzolaost
2 msk crème fraiche
0,5 pressad citron
cayennepeppar
salt
1 kruka rucola
6 cl portvin
färsk basilika
2 tsk svampmjöl
Stek svampen i en gryta utan smör tills allt vatten avdunstat, salta lätt. Ta bort en fjärdedel av svampen och ställ den åt sidan. Tillsätt smör och hackad gul lök och låt svamp och lök steka en stund. Pudra över med svampmjölet och vetemjölet, fyll på med varm kycklingbuljong och koka under omrörning. Låt sjuda i ca fem minuter.
2. Kör soppan i mixer tillsammans med kapris, gorgonzola och crème fraiche. Häll tillbaka soppan i grytan, koka upp och smaksätt med pressad citron, cayennepeppar, portvin. Var försiktig med saltet.
3. Strimla rucolan, lägg ner den i soppan och låt sjuda någon minut. Fördela de sparade svamparna i varma sopptallrikar, ös upp soppan och garnera med färska basilikablad.
Src: Recept från Svampkokboken