Saturday, April 10, 2021

Dovhjortsinnanlår


Dovhjortsinnanlår
Salt
Svartpeppar

Salta och peppra innanlåret. Vaccumförpacka och starta sous vidden på 60 grader. 

Innanlåret är mört så sous vidda inte för länge, 2-3 timmar räcker. 

Starta grillen och ge innanlåret en fin yta med eventuellt lite rök. 

Lammribs

Lammrevben
Salt
Svartpeppar
Oregano
Rosmarin
Vitlökspulver

Dela revbenen i 3 ungefär lika stora bitar. Salta rikligt och peppra. Placera revbensbitarna ovanpå varandra så att benpiporna blir inlindade i kött. Detta är för att inte benen ska göra sönder plastpåsen. Placera sen högen med revben i en sous vide påse och vaccumförpacka.

Sous vidda på 60 grader i 20 timmar. Sous viden gör köttet mjällt och gott, men det är väldigt fett. 

Starta grillen och placera aluminiumfolie i botten. Krydda revbenen med oregano, rosmarin och vitlökspulver.

Grilla indirekt på 100-150 grader i 2-3 timmar så att en del fett smälter bort. Rök gärna med hassel.

Porchetta di fano sous vide

1,5 kg fläsksida utan ben men med svål
5 vitlöksklyftor
3 msk fänkålsfrön
4 msk färsk rosmarin
3 tsk salt

Skiva fläsksidan i tre delar, så att svålen sitter på en, mitten en och revbenssidan på en. Skär lite snitt kors ock tvärs i revbenssidan och mittensida, detta för att kryddorna ska komma åt ordentligt. Mortla fänkålsfrön, hacka rosmarin och vitlök fint och blanda med salt. 

Sprid ut kryddorna ordentligt på revbenssidan, mittensida och insidan av svålbiten. Lägg svålbiten med svålen neråt. Placera mittenbiten ovanpå och revbenssidan överst. Rulla ihop allt så att svålen är utåt. Bind med snöre för att hålla allt på plats, svålen räcker inte riktigt helt runt, men det är okej. 

Vaccumförpacka rullen och lägg i kylskåp ett dygn för att saltet ska tränga in. 

Sous vidda rullen på 63 grader i 24 timmar. 


Starta grillen och grilla indirekt i 2-3 timmar på 150 grader. Rök gärna med ett par bitar hassel.

Lärdom till nästa gång: Svålen blir rikigt knaprig och fin, men snöret fastnade i svålen så mycket fick kastas. Testa att ta bort snöret innan grillningen nästa gång.