Sunday, May 21, 2017

Soyapannkakor

2 dl mjöl (1.5 dl bovetemjöl)
3,5 dl Soyamjölk
1 tsk bakpulver
6 ägg
Salt

Blanda mjöl, salt och bakpulver. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en jämn smet. Häll sedan i resten av mjölken och tillsätt äggen.

Sunday, April 9, 2017

Nässelsoppa

1 gul lök
4 msk smör
4 l nässlor
4 msk vetemjöl
2 krm cayennepeppar
2 grönsaksbuljongstärningar
1.5 l vatten
Grädde/Havregrädde
Ägg
Bacon
Salladslök

Skölj av nässlorna ordentligt. Hacka löken. Fräs löken i 1 msk smör. Tillsätt resten av smöret och nässlorna i omgångar. Fräs tills nässlorna är mjuka. Blanda i vetemjöl och cayenepeppar. Lägg i buljongtärningar. Häll på vattnet och låt soppan koka i 10 minuter. Mixa soppan med stavmixer.

Servera med grädde alt. havregrädde samt kokta ägghalvor, knaperstekt bacon och finstrimlad salladslök.

Friday, April 7, 2017

Långstekt fläskkarré

1,2 kg karré
1 lök
¼ citron
5 cm ingefära
1 msk lemon grass
3 vitlöksklyftor
1 tsk anisfrö
Piri piri
1 tsk Fisksås
1 tsk Salt
Peppar
4 dl vatten


Sås:
4 msk japansk soja
2 msk socker

Skär karrén i skivor. Stek karrén i en stekgryta så att de får fin färg. Krydda med salt och peppar. Stek löken och lägg i köttet. Lägg i citron, ingefära, lemon grass, skivade vitlöksklyftor, anisfrö, piri-piri, fisksås och vatten. Sätt in i ugnen i 2 timmar på 125 °C.

Lyft ur köttet och blanda i japansk soya och socker. Reducera till hälften.

Äpplepaj med maräng

5-6 äpplen, helst syrliga

100 g smör mjölkfritt
1 dl mjöl
1 dl socker
1,5 dl havregryn
1 tsk bakpulver

1 msk potatismjöl
1 msk vaniljsocker
1 msk kanel
1 msk ingefära
0,5 dl socker

2 äggvitor
1 dl socker

Smält smöret. Blanda mjöl, socker, havregryn och bakpulver. Tillsätt det avsvalnade smöret.
Tärna äpplet och blanda med potatismjöl, vaniljsocker, kanel, ingefära och socker.
Förgrädda botten ett par min. Lägg i äpplen och grädda i 25 min. Vispa äggvita och socker
till en fast maräng. Ta ut pajen och lägg på marängen och låt stå på eftervärmen i minst 10 min.

Wednesday, March 15, 2017

Spetskål med hasselnötter

1 spetskålshuvud
1 dl hasselnötter
1 msk japansk soja
olivolja
salt
peppar

Skär spetskålen i 4 delar. Pensla med olivolja och sätt in i ugnen på 225 grader i ca 30 minuter. Hacka hasselnötterna och rosta i en stekpanna. Blanda 2 msk olivolja och soja, blanda i hasselnötterna. Häll hasselnötsblandningen över spetskålen och servera.

Lammnacke

1 lammnacke
1 flaska Wisby Julbrygd
2 vitlöksklyftor
2 msk färsk rosmarin
1 lök
Salt
Peppar

Specka lammnacken med vitlök samt salt och peppra. Bryn lammnacken i en liten stekgryta. Hacka löken grovt och lägg brevid lammnacken. Häll på ölen och strö över rosmarin. Lägg på lock och placera i ugnen på 125 grader i 3-4 timmar.

Äpplepaj

10 äpplen
2 msk kanel
1 tsk kardemumma
½ dl socker

200 gram smör
2 dl socker
2 dl havregryn
2 dl mandelmjöl
½ msk ingefära
½ tsk salt

Skala och tärna äpplena. Blanda äpplena med kanel, kardemumma och socker i en form.
Blanda socker, havregryn, mandelmjöl, ingefära och salt. Arbeta in smöret i mjölblandningen.
Smula smeten över äpplena och grädda i 175°C i mitten av ugnen, ca 30 min.

Calamares con Pomodoro

500 gram rensad calamares
1 burk krossad tomat
4 vitlöksklyftor
Piripiri
Olivolja
Salt
Peppar

Koka upp den krossade tomaten med salt och peppar. Skär bläckfisken i ringar. Fräs vitlök och piripiri i olivolja. Tillsätt bläckfisken i omgångar och lägg i tomatsåsen. Häll slutligen olja, vitlök och resten av bläckfisken i tomatsåsen.
Smaka av och servera med pasta.