Sunday, May 2, 2010

Havrepannkakor

8-10 pannkakor

1 ½ dl mjölmix
2 ½ dl havredryck
½ tsk bakpulver
4 ägg
salt

Blanda mjöl, salt och bakpulver. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en jämn smet. Häll sedan i resten av mjölken och tillsätt äggen.

Rabarber

Rabarber
Socker
Smör

Skär rabarbern i 3-4cm långa bitar. Lägg bitarna i en form, strö över socker och smör. Gratinera i 200 grader tills rabarbern blir mjuk.

Mammas sommarpurjolökspaj

Pajdeg
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk vatten

Blanda och låt vila en timme. Förgrädda 10 min i 225 grader.

2 stora purjolökar
25 g smör
2 msk mjöl
2 dl mjölk
1 dl grädde
1 krm svartpeppar
1 krm muskotnöt
2 dl riven ost
1 ägggula

Fräs purjolöken i smöret tills den blir mjuk. Blanda i mjölet och tillsätt sen mjölk och grädde. Smaka av med svartpeppar och muskotnöt. Ta av värmen och blanda i ost och ägg.
Häll stuvningen i pajskalet och grädda 15 min i 225 grader.

Kycklingleverragu

4 port

400 g kycklinglever
200 g champinjoner
1 gul lök
1 msk vetemjöl
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
2 dl vispgrädde

Tina kycklinglevern och dela den i mindre bitar. Hacka löken och fräs i smör. Stek kycklinglevern i het stekpanna ca 3 minuter. Tillsätt svamp, lök, vetemjöl, salt, vitpeppar och fräs. Tillsätt vispgrädde. Låt koka ca 3 minuter. Servera med ris.

Krabbelurer

2 ägg
1 1/2 dl socker
6 dl mjöl
2 tsk bakpulver
3 dl mjölk
1 tsk salt

Blanda allt.
Stek.

Potatis och purjolökssoppa

4-5 potatisar
2 purjolökar
1 1/2 msk margarin
1 liter buljong
3 vitpepparkorn
kryddpepparkorn
(hackad persilja)
gräslök
5-6 skivor bacon

Skala potatisen och skär den skivor. Skölj purjolökarna och skär dem i små fina strimlor. Fräs löken och potatisen en liten stund på svag värme. Späd med buljongen. Lägg i peppar kornen. Låt koka 10-15 minuter. Vispa söner potatisen med elvisp. Stek bacon.

Enids Fiskpate

300 g frysta kräftstjärtar/räkor
50 g smör
600 g torsk och lax
2 1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 msk mjöl
1 dl creme fraiche
4 dl grädde
2 ägg

Fräs upp kräftstjärtarna i smöret i en stekpanna. Finfördela fiskfileerna i foodprocessorn med saltet. Blanda därefter fisken med peppar, mjöl, grädde och creme fraiche. Tillsätt äggen, ett i taget. Rör sist ner kräftstjärtarna. Smörj en avlång form 1,5 - 2 liter. Lägg en remsa bakplåtspapper i botten. Grädda i vattenbad 1 tim 15 min i 200 grader i botten. Täck ev. med folie. Patén håller sig 4 dagar i kylskåp alt frys.


Örtsgårdssås

200 g spenat
1 dl dill
1 dl persilja
1 dl gräslök
1 dl majonnäs
1 dl creme fraiche
3 dl gräddfil
1 tsk dragon
1 tsk körtel
Smaksätt med 2 krm salt. Bland allt. Den går att göra dagen innan, tillsätt gräslöken samma dag.

Sydlänskgryta med saffran och räkor

500 g squash
500 g räkor
1 burk musslor 225 g
smör
1 krm saffran
1 dl vitt torrt vin
1/2 fiskbuljongtärning
2 dl creme fraiche
1 krm svartpeppar

Tärna squashen. Skala räkorna och öppna burken med musslor. Spara musselspadet. Fräs squashen och saffran i lite smör. Späd med musselspad och vin. Lägg i buljong. Låt koka på svag värme ca 5 minuter. Lägg i creme fraichen och koka ihop ett par minuter. Slutligen läggs räkor och musslor i. Serveras med ris eller pasta.

Kycklingpaj

4-5 personer

1 stekt kyckling skinn och benfri i bitar

Mördeg
5 dl vetemjöl
225 g margarin
2 krm salt
1 ägg
1 msk vispgrädde

Fyllning
200 g champinjoner
salt, peppar
2 dl vispgrädde
1 dl vitt vin
1 dl tärningsbuljong
1 röd paprika i bitar
8 små lökar, förvällda och smörstekta
1/2 pkt tinade smörkokta bönor

Redning
1-2 tsk arrowrot

Pensling
äggula

1 Mördeg. Lägg mjölet på bakbordet. Hacka in matfettet till en grynig massa. Tillsätt salt, ägg, grädde. Arbeta snabbt ihop degen och lägg den kallt att vila.
2 Rensa och skölj champinjonerna dela dem och stek i smör. Salta och peppra. Slå på grädden i omgångar. Späd med buljong och vin. Lägg ner paprika, lök, bönor och kycklingbitar. Låt småkoka sakta en stund. Red av med lite arrowrot utrörd i vatten.
3 Kavla ut mördegen. Klä en vattensköljd form med den. Picka botten med en gaffel.
4 Lägg i den avsvalnade fyllningen. Kavla ut resten av degen och lägg som ett lock över. Garnera efter tycke och smak. 5 Pensla med äggula. Grädda i 200 grader ca 30 min. Servera med grönsallad.

Mormors köttbullar

500g blandfärs
2 kokta potatisar
1 liten hackad lök
1 msk potatismjöl
2 krm svartpeppar
2 krm kryddpeppar
1 tsk salt
1 tsk socker
1 ägg

Hacka och stek löken. Mosa potatisen. Blanda i potatismjöl, peppar, salt, socker och ägg. Låt löken svalna och blanda sen i den också. Blanda sist i köttfärsen. Rulla köttbullarna, det blir enklare om man sköljer händerna i kallt vatten då och då. Stek eller sätt in i varmluftsugn på 250 grader i 8-10 min.

Isas Chokladkaka

3 dl mjöl
3 dl socker
1 tsk bakpulver
3 msk kakao
1 msk kanel
1 msk ingefära
1/4 tsk cayennepeppar
2 ägg
2 dl (175g smör) smält avsvalnat smör.

Blanda mjöl, socker, bakpulver, kakao, kanel, ingefära och cayennepeppar.
Rör ner ägg och smör.
Grädda i 220 grader 12-14 min. Testa om kakan är färdig genom att sticka en tandpetare i närheten av kanten. Vid kanten ska smeten inte fastna på tandpetaren, medan längre in i mitten ska smeten fastna på tandpetaren.

Havreflarn

2 dl socker
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
125 g margarin
0,5 dl grädde
0,5 dl sirap
0,5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Smält smöret, rör ner allt. Klicka på plåt. 12 på varje. Ugn 200
grader

Pain Riche

1,5 l ljummet vatten
40 g jäst (inte mer)
2 msk salt
1 pkt + 6-7 dl vetemjöl

Smula jästen i bunken.
Lös jästen med lite vatten.
Häll i saltet sen växlande vatten och mjöl.
Låt maskinen gå 10 min.
Häll upp degen i en större bunke.
Jäs 2 timmar.

Häll upp på bakbordet.
Dela upp i 16 bröd.
Lägg 4 på varje plåt.
Gör dem lite tjockare än polkagrisar.
Jäs i knappt 2 timmar på plåten.

Pensla med kallt vatten både före och efter bakning.
Ställ in bröden ca 7-8 min i 300 grader
Ta ut dem och öppna ugnsluckan.
När temperaturen fallit till 100 grader in med alla bröden på en gång och låt ligga ca 20 min på eftervärmen.
Frys.

Elisabeths nyårsgryta

1 kg lövbiff
salt
2 msk vetemjöl
1/3 dl fransk senap
2/3 dl svensk senap
5 dl vispgrädde
1 stor burk champinjoner i vatten eller färska smörstekta

Strimla köttet och bryn i stekpannan. Häll över i gryta och skölj ur stekpannan för varje omgång kött med 1/2 dl vatten och häll det också i grytan. Salta och red med 2 msk vetemjöl i grytan. Blanda den franska och svenska senapen i 5 dl grädde och häll det i grytan. Låt allt puttra i så där en kvart. Bryn champinjonerna, gärna hela, och lägg dem i grytan allra sist före servering.

Servera med Hasselbackspotatis och sallad.

Vita Harens Chokladsås

6,5 dl socker
2,5 dl mjölk
2,5 dl vispgrädde
100 g margarin
0,5 kryddmått salt
2 dl kakao
ev. 0,5 tsk vaniljsocker

Blanda socker, mjölk, grädde, margarin, salt och sjud utan lock i en timme. Tag av grytan och vispa ner kakaon och vispa 7,5 min med elvisp.

Mikrokola

3 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
1 tsk ättikssprit
2 msk kakao

Häll i allt, sikta i kakaon i en form om minst 2 l.
Kör på full effekt 5 min och sen 20-30 min på halv effekt.
Prova med vattenprovet.

Terrin

1 fint hackad gul lök
1/2 msk smör
150 g kycklinglever
1/2 msk torkad grönpeppar
7-8 torkade enbär
1 vitlöksklyfta pressad
500 g nötfärs
250 g fläskfärs
1/2 tsk smulad timjan
2 tsk salt
2 krm mald svartpeppar
1 msk potatismjöl
1 ägg
2 dl vispgrädde

Fyllning
200g färska champinjoner
1 msk smör

Stek löken. Kör kycklinglever, lök, krossad grönpeppar och enbär till en jämn smet i matberedaren. Häll över i en bunke och blanda med resten. Låt stå kallt för att kryddorna ska mogna. Stek svampen, salt, kallna. Smörj en form för 1 1/2 - 2 liter. Blanda i svampen i färsen. Häll i färsen, släta till och täck med aluminiumfolie. Låt stå i ugn 45 minuter i 200 grader på nedersta falsen. Den ska ha blivit fast och något grårosa. Sätt något på folien i mitten så att vätska rinner av när den står kallt i kylen över natten.

Svamprisotto

4 port

2 finhackade lökar
3 msk smör
4 dl ris (grötris)
13 dl vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
1 tärning svampbuljong
2 dl riven parmesan
400 g svamp, Karljohan (Kantarell, Portobello, Champinjon)
ev. vitt vin
ev. vitlökspulver


Fräs löken så att den blir mjuk. Häll i riset och låt det svettas. Koka upp vatten och tillsätt buljongtärningarna. Häll mindre mängd vatten över riset i omgångar. Tillsätt ev. vitt vin och låt koka in. Stek upp svampen med salt och ev. vitlökspulver.
Vid sista omgången vatten tillsätt även svampen. När vattnet dragit in och riset nästan är klart blanda i paremesan och en klick smör.
Lägg en handduk över grytan och ställ risotton att vila några minuter.

Saturday, May 1, 2010

Färsk pasta

500g färdig pasta

300g vetemjöl
3 stora ägg
salt

Blanda allt i foodprocessorn. Tillsätt lite vatten om degen blir för torr alternativt lite mer mjöl om degen är för kladdig.