Wednesday, December 29, 2010

Hjortfärssås

500 g hjortfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
4 msk smör
1 burk krossade tomater
2 msk torkad basilika
3 msk pesto
2 msk svampmjöl på svart trumpetsvamp
5 enbär
1/2 dl rött vin
1/2 dl vatten
2 msk soya
salt och svartpeppar

Öppna tomatburken och blanda i basilika och pesto. Krossa enbären i en mortel. Hacka och bryn den gula löken samt vitlöken mjukt i smöret. Häll i hjortfärsen och låt den bryna med under omrörning. Salta och tillsätt svampmjöl, enbär och soya. Blanda i tomatblandningen och koka upp. Blanda i vinet och ev. vatten. Koka ca 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.

src: http://matochhushallning.blogspot.com/search/label/hjortf%C3%A4rss%C3%A5s

Tuesday, December 28, 2010

Svamplasagne


500 g lasagneplattor gjorda på färsk pasta
500 g svamp (Kantareller, Karljohan, Blodsopp)
6 st schalottenlökar
5 msk smör
2,5 msk vetemjöl
3,5 dl vatten
3,5 dl grädde
200 gram mozzarella
1,5 dl riven parmesan
salt och vitpeppar
Hacka löken, och skiva svampen till lagom stora bitar. Fräs löken i lite smör, tillsätt svampen, salta och fräs i lite mer smör. Strö mjölet över och rör om. Späd med vatten och grädde. Koka upp under omröring och låt småputtra till en fin konsistens. Smaka av med salt och vitpeppar.
Häll lite sås i botten av en form och vara därefter lasagneplattor, ost och sås om vart annat. Avsluta med sås ost på toppen. Grädda i 200 grader i ca 15-20 min eller tills lasagnen fått en fin färg.
src: http://www.tasteline.com/Recept/Svamplasagne_2

Älgfärs-Wallenbergare

500 g älgfärs
3 äggulor
3 dl vispgrädde
1 tsk salt
lite vitpeppar
lite cayennepeppar
ströbröd till panering
smör till stekning

Blanda färsen först med äggulorna och sedan med grädden. Krydda med salt, vitpeppar och cayennepeppar. Forma biffar och vänd dem försiktigt i ströbröd. Låt smöret bli brunt i en ugnssäker stekpanna. Bryn biffarna gyllenbruna. Sätt in stekpannan i ugnen, 150° och låt biffarna steka färdiga 5-7 minuter tills köttsaften är klar när man sticker i dem med provsticka.
src: http://www.recept.nu/1.200742/recept.nu_redaktionen/huvudratt/vilt/algfarsbiffar