Wednesday, September 21, 2016

Morgonmat a la Lars

1 dl riven kokos
1 dl oskalade sesamfrö
1 dl solroskärnor
1 dl russin
1 dl havregryn
1 dl krossade linfrö
1 dl hirslingor
1 dl nyponskalsmjöl
1 dl mandelmjöl
1 dl pumpakärnor
1 dl chiafrö
1 dl hackade aprikoser
1 dl hackade dadlar
1 dl hackade hasselnötter
1 tsk psyllium frö
4 msk kanel
2 msk ingefära

Blanda allt. Till frukost ta knappt en dl av blandningen. Koka upp 2.5 dl vatten och häll över blandningen. Låt stå och dra 5min.

Porchetta di fano

1kg fläskkarré i bit
4 vitlöksklyftor
2 msk fänkålsfrön
4 msk finhackad färsk rosmarin
2 tsk salt

Skär karrén till ett 1½ cm tjockt köttstycke. Krydda med vitlök, fänkål, rosmarin och salt.
Rulla ihop karrén igen och bind med steksnöre. Lägg karrén på grillen på svag indirekt värme, 120-150 grader tills innertemperaturen är 75 grader.

Fänkålssoppa

2 fänkålsstånd
1 kruka färsk koriander
½ pepparfrukt
2 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
½ dl vitt vin
7 dl vatten
2 hönsbuljongtärningar
1 bruk kokosmjölk

Hacka pepparfrukt, vitlök och häften av korriandern och fräs sen i olivoljan. Skär bort och spara de gröna bitarna av fämkålen. Hacka resten av fänkålen fint och fräs på tillsammans med vitlöken. Tillsätt vin, vatten och buljong och koka 10 minuter. Mixa soppan slät med stavmixer. Finhacka den sparade fänkålen och resten av korriandern. Tillsätt hacket och kokosmjölk i soppan. Koka upp.

Plommonmarmelad med lime & mynta

1,5 kg plommon utan kärnor
2 lime
1/2 dl mynta
750g socker
1 omoget äpple

Kärna ur plommonen. Tvätta limen ordentligt och skala dom med en potatisskalare. Strimla det gröna skalet och lägg det i grytan. Pressa saften av en av limen i grytan. Strimla myntan och lägg i grytan. Kärna ur äpplet och dela i mindre bitar och lägg i grytan.
Koka upp och låt koka 5 min. Blanda socker och låt koka i ca 1 timme.
Häll upp på rengjorda blasburkar.

Plommon och rönnbärssylt

700g plommon
350g rensade rönnbär
1 dl vatten
2 tsk vanlijsocker
1 kanelstång
7,5 dl socker

Kärna ur plommonen. Krossa rönnbären med en kniv. Koka upp plommon, rönnbär och vatten, låt koka i 5 minuter. Blanda socker och vaniljsocker. Tillsätt blandningen och kanelstången. Koka i ca 1 timme. Häll upp på rengjorda glasburkar.

Tuesday, April 5, 2016

Fläskpannkaka

3 dl vetemjöl
½ tsk salt
½ tsk strösocker
1 tsk bakpulver
6 dl havremjölk
6 ägg
300 g rimmat sidfläsk
olja

Stekt äpple:
3 äpplen
1 tsk strösocker
olja
malen ingefära
salt

Sätt ugnen på 225º.
Blanda mjöl, salt, socker och bakpulver. Vispa med hälften av mjölken till en slät smet. Tillsätt ägg och resten av mjölken. Skär fläsket i tärningar och stek det tills det är knaprigt. Smörj en långpanna med olja. Häll pannkakssmeten i långpannan och fördela fläsket i smeten. Grädda i mitten av ugnen 20-25 min tills den har stannat och fått fin färg.

Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Fräs dem med sockret i olja i en stekpanna tills de fått färg. Smaka av med salt och ingefära.

Tuesday, March 29, 2016

Levain

Dag 1, kväll
100 g vetesurdegsgrund
200 g ljummet vatten
150 g vetemjöl special
50 g rågmjöl

Blanda surdegsgrund, vatten och mjöl i en rymlig bunke, täck med plast och ställ lite lagom varmt under natten.

Dag 2, morgon
Surdegen från gårdagen
450 g vatten
750 g vetemjöl special
20 g salt

Blanda alla ingredienser utom saltet och kör 8 minuter i degblandare (5 minuter på låg hastighet och 3 minuter med lite mer fart). Tillsätt saltet och kör ytterligare 2 minuter. Degen ska ha bra spänst och bör släppa en aning från bunkens kanter. Den ska vara aningen klibbig utan att kleta fast på fingrarna om man tar i den. Känns den inte klar, låt vila 5 minuter och kör sedan några minuter till.

Smörj en plastlåda med raps- eller annan neutral olja, lägg över degen i lådan och sätt på locket. Markera gärna på lådan var degen befinner sig, så har du koll på hur den jäser. Degen jäsa tills den uppnått dubbel storlek, vilket kan ta 3–5 timmar. Under tiden den jäser viker du ihop degen tre gånger där den ligger i lådan. Första gången efter 1 timme, därefter med 30 minuters mellanrum. Med blöta händer viker du degen från vänster in mot mitten, och från höger mot mitten, uppifrån och nerifrån. Det är inte så noga hur det går till, bara man känner att degen spänns.

Sätt ugnen på 275 grader i god tid. Placera en plåt eller baksten i mitten av ugnen och en oöm plåt på nedersta hyllan.
Vänd upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i två delar. Utan att trycka ut luften ur degen, dra ut en av bitarna till en cirka 30 x 30 centimeter stor kvadrat. Strö lite mjöl längs sidorna och vik ihop den en gång till ett avlångt bröd. Låt skarven vara på sidan så kan brödet spricka där om det vill. Lyft försiktigt över degen till ett bakplåtspapper.

Sätt in brödet i ugnen och lägg några isbitar på den undre plåten. Sänk genast temperaturen till 250 grader. Efter 15 minuter sänker du till 200 grader och vädrar ugnen genom att öppna och stänga luckan. Upprepa vädringen ungefär var 5:e minut tills brödet är färdigt. Ta ut brödet efter totalt 30–35 minuter (innertemperatur cirka 98 grader). Ta ut bröden och låt svalna på ett galler.

Src: http://paindemartin.blogspot.se/2009/04/segt-haligt-och-valdigt-gott.html

Monday, February 15, 2016

Remouladsås

0,75 dl majonnäs
0,75 dl creme fraiche
½ dl hackad ättiksgurka
2 msk kapris
2 msk finhackad syltlök
1 tsk limesaft
1 krm salt och vitpeppar
½ tsk curry
2 krm gurkmeja

Hacka och blanda allt och förvara i kylskåp i 1-2 timmar innan.

Src: https://lisasgodbitar.wordpress.com/2012/06/09/remouladsas/