Sunday, September 21, 2014

Kaneldoftande köttgryta

1.2 kg nötbog
5 msk rapsolja
1 lök
1 burk krossade tomater
1 dl vatten
4 dl rött vin
2 tärningar köttbuljong
1 kanelstång
4 lagerblad
Salt
Svartpeppar
Vitpeppar

Skär bogen i små mumsbitar. Salta och peppra bogbitarna. Stek i omgångar på hög värme så att bitarna får fin färg. Hacka löken grovt och fräs. Lägg bog, lök, krossad tomat, vatten, vin, kanel, lagerblad och buljong i en stekgryta. Koka utan lock i ca 2 timmar. Smaka av och servera med ris.

Monday, September 15, 2014

Mjölkfri gräddig sås

1-2 msk olja
Kryddor beroende på vilken smak man vill ha, t.ex. dragon, persilja, timjan, vitlök.
½ buljongtärning
2 dl havregrädde
1-2 äggulor

Fräs kryddorna i oljan. Blanda i havregrädden och buljongtärningen. Blanda i äggulorna för tjockare konsistens.

Pilgrimsmusslor

4 färska pilgrimsmusslor

150g varmrökt bog
1 msk olja
2 msk balsamico vinäger

Sås
2 vitlöksklyftor
1 liten lök
2 msk olivolja
1 ½ msk persilja
Piripiri
1 dl vitt vin
3/4 tärning grönsaksbuljong

Öppna pilgrimsmusslorna med en kniv. Ta bort alla hinnor och behåll romsäcken samt den vita muskeln. Om den vita muskeln är stor kan de delas.

Stek bogen i lite olja tills den är knaprig. Häll över balsamvinägern och låt den sjunka in i bogen.

Pressa vitlöken och finhacka löken. Fräs vitlök, lök och piri piri i olivoljan. När löken är mjuk tillsätts vin och buljongtärning. Koka upp på låg värme. Hacka persiljan fint och blanda i såsen.

Salta och grilla pilgrimsmusslorna snabbt i en grillpanna. De ska få färg, men absolut inte bli torra och sega.

Ringla lite sås på tallriken. Placera en pilgrimsmussla över. Strö knaperstekt bog över.

Pulled Beef Especial

1 kg högrev
4 msk rapsolja
Salt
Peppar

Marinad
3 vitlöksklyftor
1 msk rapsolja
1 msk farinsocker
2 kvistar/2 msk rosmarin
2 msk tomatpuré
1 msk whisky vinäger
1 dl vatten
2 dl rött vin
1 tärning köttbuljong
3 lagerblad
1-2 msk majsena

Gnid högreven rikligt med salt och peppar. Värm rapsoljan i en stekgryta. Bryn högreven så att den får ordentlig stekyta.

Marinad
Pressa vitlöken i en gryta. Fräs vitlöken i rapsoljan. Låt farinsockret smälta tillsammans med vitlöken. Blanda i rosmarin, tomatpuré, whisky vinäger, vatten, vin, buljong och lagerblad. Låt marinaden koka upp. Häll marinaden över högreven och låt allt småkoka i 4-6 timmar. Om marinaden inte täcker högreven helt så vänd högreven 1 ggr/timme. När köttet kan dras sönder med en gaffel är det klart. Sila av marinaden och red den med 1-2 msk majsena. Låt koka 2-3 minuter och lägg sen tillbaka köttet och riv söder det med 2 gafflar

Saturday, September 13, 2014

Pasta med zucchini och köttfärs


300 g zucchini
300 g blandfärs
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
Salt
Piripiri
Peppar
3 msk olivolja
500 g tortellini con formaggio


Hacka vitlök och lök fint. Fräs upp vitlök och lök i oljan tills löken är mjuk. Tillsätt krossad piripiri och fräs en kort stund. Lägg i färsen och fräs ordentligt tills den fått färg. Salta rikligt och peppra. Strimla zucchinin fint. Koka pastan enligt anvisning på paketet. Vänd i zucchinin och sen den kokta pastan. Zucchinin ska inte bli för mjuk.