Tuesday, October 8, 2019

Tomatsås med stolt fjällskivling

1 lök
1 vitlöksklyfta
1 pkt bacon
1 msk mald stolt fjällskivling
2 msk rapsolja
1 köttbuljongtärning
1 burk krossade tomater
½ dl vatten
1 knippe persilja

Hacka lök och vitlök fint. Fräs lök ock vitlök i olja tills den blir mjuk. Putta löken åt sidan och fräs baconet tills det fått lite färg. Strö över stolt fjällskivling och eventuellt lite mer olja. Fräs en stund så att fjällskivlingen gifter ihop sig med lök och bacon. Smula köttbuljongen över och rör runt. Häll över en burk med krossad tomat och vatten. Koka upp såsen och rör så att buljongen löser upp sig helt. Hacka persiljan fint och blanda med såsen.

Såsen blir lagom till 500 g spagetti.

Sunday, September 1, 2019

Broccolisoppa med potatis

500 g broccoli
2 potatisar
8 dl vatten
1 tsk salt
2 dl kokosgrädde
1 grönsaksbuljongtärning
2 krm grovmalen svartpeppar
1/2 tsk stött kummin
½ dl hackad basilika

Koka upp vatten och salt i en kastrull. Skala och tärna potatisen fint. Lägg i potatisen och låt dom koka i 10 minuter. Dela broccolin i mindre bitar. Lägg i broccolin tillsammans med potatisen och koka tills både broccoli och potatis är mjuka. Mixa soppan med en stavmixer till en jämn konsistens. Hacka basilikan grovt. Blanda i övriga ingredienser och smaka av.

Friday, August 23, 2019

Grillad Sea bass

4 st Sea bass på ca 500g vardera
2 vitlöksklyftor
1 chilifrukt
4 msk olivolja
1 knippe färsk bladpersilja
20 kvistar färsk citrontimjan
4 tsk farinsocker
4 bitar hassel till rökning.
salt

Strimla vitlök och chilifrukt och lägg i en liten skål. Häll olivolja över och salta lätt. Låt kryddorna stå och dra i minst en timme.

Rensa fisken genom att ta bort inälver och gälar. Skär ett par snitt i fiskens fjäll så att kryddorna kan komma in. Salta fisken rikligt både inuti och utanpå. Låt fisken stå framme en timme för att tempereras och dra in saltet ordentligt.

Starta grillen :)

Placera fisken på en bit aluminiumfolie. Krydda fisken inuti med lite av olivoljekryddning och fyll med ett par kvistar persilja och citrontimjan. Strö mer persilja och citrontimjan ovanpå fisken och avsluta med att strö 1 tsk farinsocker ovanpå varje fisk, och möjligtvis lite mer salt.

Grilla fisken på indirekt värme, men låt aluminiumfolien vara öppen uppåt. Vänd på fisken efter 10-15 minuter och lägg på hasseln för röksmak. När köttet släpper benen är fisken klar.

Monday, August 5, 2019

Sötpotatissoppa

500g sötpotatis
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olja
10 dl grönsaksbuljong
1 dl kokosgrädde
salt
peppar
2 paket bacon
persilja

Skala och hacka sötpotatisen. Hacka lök och vitlök. Fräs lök och vitlök tills de blir mjuka i lite olja. Tillsätt sötpotatis och buljong. Låt koka upp ock koka tills potatisen blir mjuk. Mixa soppan med stavmixer tills den är slät. Tillsätt kokosgrädde och smaka av med salt och peppar.

Knaperstek baconet och hacka persiljan.

Servera med knaperstekt bacon och persilja.

Lammleverpastej

700g lammlever
350g fläsk
1 gul lök
1 liten burk anjovisfileer, 55g
4 ägg
2 dl kokosgrädde
2 tsk salt
2 krm vitpeppar
2 krm svartpeppar
2 tsk mejram
2 tsk timjan
2 msk potatismjöl



Hacka lever, fläsk, lök och anjovis i bitar och mal sen i köttkvarnen så fint som möjligt eller kör i food processorn för en slätare smet. Blanda i ägg, kokosgrädde och kryddor. Låt stå svalt ett par timmar så att smakerna gifter ihop sig. För att provsmaka kan man steka en klick i en vanlig stekpanna. Grädda i vattenbad i ugn på 175 grader i 1½ timme.

Wednesday, July 17, 2019

Short Ribs

Korta revben av nöt
Salt
Peppar
Hasselkvistar

Starta sous viden på 85 grader. Torka köttet torrt med papper och salta och peppra rikligt. Vaccumförpacka sen köttet och lägg i sous viden i 10-12 timmar. Starta grillen för indirekt grillning på ca 150 grader och lägg aluminiumfolie i botten som kan samla upp fettet. Ta ut köttet ur vaccumförpackningen. Salta och peppra köttet igen och placera det på grillen på indirekt värme i 2-3 timmar. Lägg ett par bitar hassel i glöden för rök smak.

Tuesday, May 7, 2019

Teriyakisås

2 vitlöksklyftor
2 msk ingefära
1 dl socker
1 1/4 dl japansk soja
1 dl vatten
1 1/2 msk risvinäger (eller balsamvinäger)
2 tsk majsena

Skala och finhacka ingefäran, pressa den sen genom en vitlökspress ner i en gryta. Pressa även vitlöken ner i grytan. Tillsätt socker, soja, vatten, vinäger och majsena. Koka upp och låt koka ihop i ett par minuter tills den får en krämig konsistens.

Friday, February 8, 2019

Älgrostbiff

1 kg innanlår av älg
10 enbär
3 vitlöksklyftor
2 kvistar rosmarin
salt
svartpeppar

Ta fram innanlåret ett par timmar innan tillagningen och salta rikligt en timme innan tillagningen.
Krossa enbären i en mortel och sen även rosmarinen. Pressa vitlöken och blanda med enbär och rosmarinen. Krydda innanåret rikligt med peppar. Stek innanlåret runt om på hög värme. Rulla innanlåret i kryddblandningen med ev. mer salt och peppar. Placera på ett galler med en plåt under och stek klart i ugn på 175 grader tills innertemperaturen är 55 grader. Ta ut och låt vila i aluminiumfolie. Servera 20 min senare, alternativt låt svalna och servera kallt.