Wednesday, March 15, 2017

Spetskål med hasselnötter

1 spetskålshuvud
1 dl hasselnötter
1 msk japansk soja
olivolja
salt
peppar

Skär spetskålen i 4 delar. Pensla med olivolja och sätt in i ugnen på 225 grader i ca 30 minuter. Hacka hasselnötterna och rosta i en stekpanna. Blanda 2 msk olivolja och soja, blanda i hasselnötterna. Häll hasselnötsblandningen över spetskålen och servera.

Lammnacke

1 lammnacke
1 flaska Wisby Julbrygd
2 vitlöksklyftor
2 msk färsk rosmarin
1 lök
Salt
Peppar

Specka lammnacken med vitlök samt salt och peppra. Bryn lammnacken i en liten stekgryta. Hacka löken grovt och lägg brevid lammnacken. Häll på ölen och strö över rosmarin. Lägg på lock och placera i ugnen på 125 grader i 3-4 timmar.

Äpplepaj

10 äpplen
2 msk kanel
1 tsk kardemumma
½ dl socker

200 gram smör
2 dl socker
2 dl havregryn
2 dl mandelmjöl
½ msk ingefära
½ tsk salt

Skala och tärna äpplena. Blanda äpplena med kanel, kardemumma och socker i en form.
Blanda socker, havregryn, mandelmjöl, ingefära och salt. Arbeta in smöret i mjölblandningen.
Smula smeten över äpplena och grädda i 175°C i mitten av ugnen, ca 30 min.

Calamares con Pomodoro

500 gram rensad calamares
1 burk krossad tomat
4 vitlöksklyftor
Piripiri
Olivolja
Salt
Peppar

Koka upp den krossade tomaten med salt och peppar. Skär bläckfisken i ringar. Fräs vitlök och piripiri i olivolja. Tillsätt bläckfisken i omgångar och lägg i tomatsåsen. Häll slutligen olja, vitlök och resten av bläckfisken i tomatsåsen.
Smaka av och servera med pasta.