Monday, August 19, 2013

Honung och ingefära karameller


1 dl vatten
2 msk honung
2 cm färsk ingefära
3 dl socker

Pressa ingefäran genom en vitlökspress. Koka vatten, ingefära och honung tills nästan allt vatten försvunnit. Tillsätt socker och koka till 160 grader. Häll upp på en oljad gjutjärnspanna. Forma och klipp till karameller.

Friday, August 2, 2013

Jordgubbsdricka

3 liter jordgubbar/hallon/björnbär/blåbär
1 liter kokt kallt vatten
2½ tsk citronsyra
3 kvistar basilika, grovt hackad
6 dl socker per liter avrunnen saft
eventuellt 1 krm natriumbensonat per liter saft

Snoppa och skölj bären. Mosa eller skiva bären. Häll på vattnet, tillsätt citronsyra och basilika. Täck med en handduk eller plastfilm och låt stå kallt över natten. Slå upp bären i en silduk och låt självrinna. Spara bären till "restsylt". Mät upp saften och tillsätt sockret. Rör tills sockret löser sig. Skumma saften väl. Tillsätt konserveringsmedlet utrört i lite saft om saften inte ska frysas. Tappa upp på väl rengjorda flaskor och förvara kallt eller frys in.

Restsylt
Överblivna bär från drickan.
drygt 8 dl socker
2 tsk röd melantin, pektinmedel

Koka långsamt långsamt upp bären tillsammans med sockret. Låt småkoka i 10 minuter. Blanda pektinet med 1 msk socker och rör ner i koket. Stormkoka i 2 minuter, drag grytan från värmen. Låt sylten stå en stund innan den skummas väl. Häll på väl rengjorda burkar. Förslut direkt och förvara kallt.

Sunday, June 9, 2013

Tempura

1 dl majsmjöl
1 dl vetemjöl
1 äggvita
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
iskallt vatten

Blanda majsmjöl, vetemjöl, bakpulver och salt i en stor bunke. Ta först lite vatten och rör hastigt ihop till en trög flytande smet. Vispa äggvitan löst fluffig och vänd ner i tempurasmeten. Tillsätt ev. lite mer vatten. Värm oljan till 180 grader i en fritös och fritera.

Monday, April 15, 2013

Starka Musslor

1 kg färska musslor
3 vitlöksklyftor
1 röd pepparfrukt
2 msk smör
2 msk olivolja
1 ½ dl vitt vin
3 dl vatten
1 tsk salt
1 fiskbuljongtärning
1 msk persilja

Hacka vitlök och pepparfrukt. För mer smak kan vitlök och pepparfrukt dra i en skål med olivolja i ett par timmar. Fräs vitlök och pepparfrukt i ett par minuter i smör och olja. Tillsätt vin, salt, vatten och fiskbuljong och koka upp. Lägg i musslor och koka tills musslorna är klara. Lägg i persilja och blanda runt.
När man kokar flera kilo musslor kan man koka dom i omgångar i samma spad.

Saturday, April 13, 2013

Torta di mele


8 st Royal Gala äpplen
75g Smör
1 dl Socker
1 msk Kanel
½ msk Ingefära
2 msk Honung
1 msk saft av en Citron
2 msk Cointreau


½ pkt Filodeg
50g Smör
Olja


Skala, kärna ur och dela äpplena i små kuber. Smält smör och blanda i socker, kanel, ingefära, honung, citron och cointreau. Blanda i äpplekuberna. Fräs tills äpplena blivit lite mjuka.

Ta en avlång form och lägg ett filodegsark i botten med kanterna utanför. Pensla varje filodegsark med smör och olja. Varva tills arken är slut. Lägg äppleblandningen ovanpå det sista arket och lyft upp filodegsarken så att tårtan stängs, pensla varje ark med smör eller olja.

Thursday, April 11, 2013

Biffar

500 g nötfärs
1 tsk salt
1 krm peppar
1 ägg
2 vitlöksklyftor
½ dl färsk basilika
½ msk dijonsenap
½ dl parmesanost
2 msk tomatpuré
1 dl vatten
2 msk olja

Blanda först salt, peppar, ägg, pressad vitlök, sönder klippt basilika, senap, parmesan, tomatpuré, vatten och olja. Blanda sen i nötfärsen. Forma till 8 biffar och stek i rikligt med smör och olja.