Friday, August 2, 2013

Jordgubbsdricka

3 liter jordgubbar/hallon/björnbär/blåbär
1 liter kokt kallt vatten
2½ tsk citronsyra
3 kvistar basilika, grovt hackad
6 dl socker per liter avrunnen saft
eventuellt 1 krm natriumbensonat per liter saft

Snoppa och skölj bären. Mosa eller skiva bären. Häll på vattnet, tillsätt citronsyra och basilika. Täck med en handduk eller plastfilm och låt stå kallt över natten. Slå upp bären i en silduk och låt självrinna. Spara bären till "restsylt". Mät upp saften och tillsätt sockret. Rör tills sockret löser sig. Skumma saften väl. Tillsätt konserveringsmedlet utrört i lite saft om saften inte ska frysas. Tappa upp på väl rengjorda flaskor och förvara kallt eller frys in.

Restsylt
Överblivna bär från drickan.
drygt 8 dl socker
2 tsk röd melantin, pektinmedel

Koka långsamt långsamt upp bären tillsammans med sockret. Låt småkoka i 10 minuter. Blanda pektinet med 1 msk socker och rör ner i koket. Stormkoka i 2 minuter, drag grytan från värmen. Låt sylten stå en stund innan den skummas väl. Häll på väl rengjorda burkar. Förslut direkt och förvara kallt.

No comments: