Sunday, September 21, 2014

Kaneldoftande köttgryta

1.2 kg nötbog
5 msk rapsolja
1 lök
1 burk krossade tomater
1 dl vatten
4 dl rött vin
2 tärningar köttbuljong
1 kanelstång
4 lagerblad
Salt
Svartpeppar
Vitpeppar

Skär bogen i små mumsbitar. Salta och peppra bogbitarna. Stek i omgångar på hög värme så att bitarna får fin färg. Hacka löken grovt och fräs. Lägg bog, lök, krossad tomat, vatten, vin, kanel, lagerblad och buljong i en stekgryta. Koka utan lock i ca 2 timmar. Smaka av och servera med ris.

Monday, September 15, 2014

Mjölkfri gräddig sås

1-2 msk olja
Kryddor beroende på vilken smak man vill ha, t.ex. dragon, persilja, timjan, vitlök.
½ buljongtärning
2 dl havregrädde
1-2 äggulor

Fräs kryddorna i oljan. Blanda i havregrädden och buljongtärningen. Blanda i äggulorna för tjockare konsistens.

Pilgrimsmusslor

4 färska pilgrimsmusslor

150g varmrökt bog
1 msk olja
2 msk balsamico vinäger

Sås
2 vitlöksklyftor
1 liten lök
2 msk olivolja
1 ½ msk persilja
Piripiri
1 dl vitt vin
3/4 tärning grönsaksbuljong

Öppna pilgrimsmusslorna med en kniv. Ta bort alla hinnor och behåll romsäcken samt den vita muskeln. Om den vita muskeln är stor kan de delas.

Stek bogen i lite olja tills den är knaprig. Häll över balsamvinägern och låt den sjunka in i bogen.

Pressa vitlöken och finhacka löken. Fräs vitlök, lök och piri piri i olivoljan. När löken är mjuk tillsätts vin och buljongtärning. Koka upp på låg värme. Hacka persiljan fint och blanda i såsen.

Salta och grilla pilgrimsmusslorna snabbt i en grillpanna. De ska få färg, men absolut inte bli torra och sega.

Ringla lite sås på tallriken. Placera en pilgrimsmussla över. Strö knaperstekt bog över.

Pulled Beef Especial

1 kg högrev
4 msk rapsolja
Salt
Peppar

Marinad
3 vitlöksklyftor
1 msk rapsolja
1 msk farinsocker
2 kvistar/2 msk rosmarin
2 msk tomatpuré
1 msk whisky vinäger
1 dl vatten
2 dl rött vin
1 tärning köttbuljong
3 lagerblad
1-2 msk majsena

Gnid högreven rikligt med salt och peppar. Värm rapsoljan i en stekgryta. Bryn högreven så att den får ordentlig stekyta.

Marinad
Pressa vitlöken i en gryta. Fräs vitlöken i rapsoljan. Låt farinsockret smälta tillsammans med vitlöken. Blanda i rosmarin, tomatpuré, whisky vinäger, vatten, vin, buljong och lagerblad. Låt marinaden koka upp. Häll marinaden över högreven och låt allt småkoka i 4-6 timmar. Om marinaden inte täcker högreven helt så vänd högreven 1 ggr/timme. När köttet kan dras sönder med en gaffel är det klart. Sila av marinaden och red den med 1-2 msk majsena. Låt koka 2-3 minuter och lägg sen tillbaka köttet och riv söder det med 2 gafflar

Saturday, September 13, 2014

Pasta med zucchini och köttfärs


300 g zucchini
300 g blandfärs
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
Salt
Piripiri
Peppar
3 msk olivolja
500 g tortellini con formaggio


Hacka vitlök och lök fint. Fräs upp vitlök och lök i oljan tills löken är mjuk. Tillsätt krossad piripiri och fräs en kort stund. Lägg i färsen och fräs ordentligt tills den fått färg. Salta rikligt och peppra. Strimla zucchinin fint. Koka pastan enligt anvisning på paketet. Vänd i zucchinin och sen den kokta pastan. Zucchinin ska inte bli för mjuk.

Sunday, June 29, 2014

Pistage och hasselnötbars


1 dl pistagenötter
1 dl hasselnötter
8 dadlar
½ dl kokosflingor
1 dl linfrö
1 dl solrosfrön
1 äggvita
Salt

Kör nötterna lätt i mixern.
Lägg över nötterna i en skål.
Mixa dadlarna, solrosfrön och linfrön till en jämn smet.
Blanda dadelmixen med nötterna, solrosfrön, äggvita och lite salt.

Bred ut blandningen på en plåt. Grädda i ugn på 150 grader i 30 min.

Vitlöks- och ingefärsmarinad kyckling

600g kycklinglårfile
1 msk solrosolja
1 msk limejuice
2 cm riven färsk ingefära
2 pressade vitlökslyftor
4 msk japansk soya
2 msk honung
salt och svartpeppar
½ tsk whiskey vinäger

Blanda alla ingredienser i en plastpåse. Marinera kycklingen i 2-6 timmar. Grilla

Friday, March 28, 2014

Fänkål & Laxsoppa

2 fänkålsstånd
2 vitlöksklyftor
2 rödlökar
3 msk olivolja
5 dl vatten
1 dl vitt vin
2 fiskbuljongtärningar

Hacka vitlöken, rödlöken och fänkålen. Fräs vitlök och rödlök i oljan. Tillsätt fänkålen och fräs ett par minuter. Tillsätt vatten, vin och buljong. Koka upp och koka i 15 minuter. Mixa soppan med en stavmixer. Skär laxen i små tärningar. Ta av soppan från plattan och lägg i laxtärningarna. Vänta ett par minuter tills laxen är genomkokt. Ringla lite olivolja över soppan vid servering.

Saturday, March 22, 2014

Citrondricka

1 liter vatten
1,2 liter = 1 kg socker
4 citroner
2 msk citronsyra

Koka vattnet och rör ner sockret. Låt lagen kallna. Borsta citronerna väl i varmt vatten. Skala citronen så att det yttersta gula tas med men inte det vita av skalet. (Det vita ger en beska) Skiva citronerna tunt. Häll i citronerna, det gula skalet och citronsyran i lagen. Låt stå svalt i 1 dygn. Sila upp och häll på flaskor.

Grillolja

1 msk honung
3 msk olja
1 msk soja
½ tsk liquid smoke

Grillolja till fisk

Rivet citronskal
Balsamvinäger
Olivolja
Soja
Skaka samman i en burk med lock. Oljan är inte så salt så salta fisken separat.



Rostbiff med sherrysås

1,5-2 kg rostbiff
3 st gula lökar
10-15 st enbär
1 msk rosmarin
1 msk timjan
1 liter vatten
1 liter torrt vitt vin
2 msk flytande oxbuljong
2 dl sherry
1 dl soja
2 msk maizena
salt och peppar

Salta och peppra rostbiffen och bryn den ordentligt runt om i en stekgryta. Ställ in grytan med rostbiffen i ugnen på 100 grader tills innertemperaturen är 52 grader. Ta ut och låt rostbiffen svalna. Fräs löken med enbären, rosmarinen och timjanen i stekgrytan. Häll på vattnet, vinet och buljongen. Låt koka ihop i 15 minuter. Låt lagen svalna. Lägg sedan tillbaks rostbiffen i lagen och ställ in alltihop i kylen i ca 1 dygn.

Lyft ur rostbiffen ur lagen och låt lagen koka ner till dess att ca 1 liter återstår och sila därefter av löken. Smaksätt lagen med sherryn och sojan och red av med maizenan utrört i vatten. Smaksätt med salt och peppar.

Marinerad rostbiff

800 g rostbiff
1 st rödlök
1 dl persilja
½ dl kapris
½ dl olivolja
1 msk balsamvinäger
1 msk råsocker
1 tsk svartpeppar, grovmalen

Hacka rödlöken, kapris, persilja. Blanda rödlöken, kapris, persilja, olivolja, balsamvinäger, råsocker samt svartpeppar till en marinad. Skiva rostbiffen. Lägg rostbiffskivorna på ett uppläggningsfat. Häll marinaden över rostbiffen. Låt stå och dra i kylskåp i minst 1 timme före serveringen.

Kycklinglever i fransk senapssås

400 g kycklinglever, med fördel fryst.
1 msk smör
1 gul lök
2,5 msk fransk senap
1 msk soya
½ dl rött vin
1 msk rosépeppar
½ dl vatten
1 msk maizena
salt och peppar

Stek löken på svag värme i smöret och ta upp den. Öka värmen och stek kycklinglevern på stark värme. Tillsätt senapen och sojan och rör om. Späd sedan med vatten eller vin och sjud någon minut. Smaka av med salt och peppar och red skyn till sås med majsena, utrört i kallt vatten eller vin. Strö rosépeppar över till serveringen. Ris passar bäst som tillbehör.

Trattkantarellsoppa med gorgonzolaost och rucola


2 l trattkantareller, färska
60 g smör
1 gul lök
2 msk vetemjöl
1 l kycklingbuljong
1 tsk kapris
50 gram gorgonzolaost
2 msk crème fraiche
0,5 pressad citron
cayennepeppar
salt
1 kruka rucola
6 cl portvin
färsk basilika
2 tsk svampmjöl

Stek svampen i en gryta utan smör tills allt vatten avdunstat, salta lätt. Ta bort en fjärdedel av svampen och ställ den åt sidan. Tillsätt smör och hackad gul lök och låt svamp och lök steka en stund. Pudra över med svampmjölet och vetemjölet, fyll på med varm kycklingbuljong och koka under omrörning. Låt sjuda i ca fem minuter.

2. Kör soppan i mixer tillsammans med kapris, gorgonzola och crème fraiche. Häll tillbaka soppan i grytan, koka upp och smaksätt med pressad citron, cayennepeppar, portvin. Var försiktig med saltet.

3. Strimla rucolan, lägg ner den i soppan och låt sjuda någon minut. Fördela de sparade svamparna i varma sopptallrikar, ös upp soppan och garnera med färska basilikablad.

Src: Recept från Svampkokboken