Saturday, March 22, 2014

Trattkantarellsoppa med gorgonzolaost och rucola


2 l trattkantareller, färska
60 g smör
1 gul lök
2 msk vetemjöl
1 l kycklingbuljong
1 tsk kapris
50 gram gorgonzolaost
2 msk crème fraiche
0,5 pressad citron
cayennepeppar
salt
1 kruka rucola
6 cl portvin
färsk basilika
2 tsk svampmjöl

Stek svampen i en gryta utan smör tills allt vatten avdunstat, salta lätt. Ta bort en fjärdedel av svampen och ställ den åt sidan. Tillsätt smör och hackad gul lök och låt svamp och lök steka en stund. Pudra över med svampmjölet och vetemjölet, fyll på med varm kycklingbuljong och koka under omrörning. Låt sjuda i ca fem minuter.

2. Kör soppan i mixer tillsammans med kapris, gorgonzola och crème fraiche. Häll tillbaka soppan i grytan, koka upp och smaksätt med pressad citron, cayennepeppar, portvin. Var försiktig med saltet.

3. Strimla rucolan, lägg ner den i soppan och låt sjuda någon minut. Fördela de sparade svamparna i varma sopptallrikar, ös upp soppan och garnera med färska basilikablad.

Src: Recept från Svampkokboken

No comments: